DO ROZPOUTÁNÍ PEKLA ZBÝVÁ:

dny: hodiny: minuty: sekundy:

Novinky

MĚSTO DRAKA!!!

Festivalový areál v Trutnově na Bojišti nám byl doporučen bubeníkem kapely N.V.Ú. Jyřýčkem, který v té době na stejném místě pořádal festival Antifest. 

Po prvním shlédnutí areálu jsme se do něj opravdu zamilovali, a vaše ohlasy nás utvrzují v tom, že vy, fanoušci Obscene Extreme taky. Spolupráce s městem draka, Trutnovem je za těch spoustu let, co OEF pořádáme naprosto skvělá a my jsme rádi, že můžeme dát na festivalu městu Trutnov prostor pro informační stánek, kde vám představí historii Bojiště a celého města se znakem draka. Něco málo z historie Trutnova si můžete přečíst i tady. 



❓ Proč Bojiště?

➡️ Areál, ve kterém se festival koná, je místem skutečného bojiště. Proběhla zde 27.6. 1866 během prusko-rakouské války jediná bitva, ve které zvítězila rakouská vojska. Celou válku Rakousko prohrálo.


❓ Něco o Prusko-rakouské válce 1866.

➡️ V této válce šlo zejména o to, který z obou soupeřů, tj. Rakouské císařství nebo Pruské království získá převahu v Německém spolku.

➡️ V důsledku konečného vítězství pruských vojsk získalo vedoucí pozici v německém spolku Prusko. V důsledku potom vzniklo Rakousko-Uhersko. Tím byla v podstatě předurčena dnešní podoba Evropy.

➡️ Nejurputnější boje probíhaly na vrchu Šibeník a na Janském vršku u kaple sv. Jana Křtitele. Na Šibeníku je pochovaný velitel rakouských vojsk generál Ludvík Gablenz (nepadl ale v bitvě). Litinový pylon s hrobem a rozhlednou je v létě přístupný veřejnosti. Kolem kaple sv. Jana Křtitele (Janské kaple) je malý vojenský hřbitov.

➡️ V bitvě padlo, bylo zraněno, či se ztratilo/bylo nezvěstných téměř 4 790 rakouských vojáků (vítězové) a 1 340 vojáků pruských (poražení). Krátkodobé vítězství bylo vykoupeno potoky krve.

➡️ Bitvě je věnovaná naučná stezka hned za areálem Bojiště. Texty jsou v češtině, polštině a němčině.


❓ Jak to dopadlo na Trutnov?

➡️ Aby Prusové zdůvodnili nečekané překvapení rakouskými vojsky, svedli to na obyvatele Trutnova. Prý je zradili tvrzením, že ve městě nejsou žádní vojáci. Potom na Prusy prý lili z oken horkou vodu a olej. Za „zradu“ Prusové odvlekli do zajetí starostu a několik významných měšťanů. Zajetí trvalo 80 dnů a do poslední chvíle nebylo jasné, jak to se zajatci dopadne. Vrátili se ale domů. 

➡️ Zajímavostí je, že už v té době probíhala v podstatě informační válka. V celém Prusku panovalo přesvědčení, že trutnovští skutečně Prusy zradili. 


❓ Proč je Trutnov město draka?

➡️ Drak je ústřední postavou heraldického znaku města  , bájné počátky města jsou spojené s legendou o zabití draka. Pověsti a Drakovi je věnovaná Galerie Draka (http://www.galeriedraka.cz

➡️ Draky najdete ve městě, parku i lesoparku. Zkuste naši hledačku.


❓ Co zajímavého můžu vidět v Trutnově?

➡️ Městskou památkovou zónu si projdete procházkou Od sochy k soše v centru města.

➡️ Hrady, zámky a chalupy Trutnovska ukazuje ve své expozici Muzeum Podkrkonoší.

➡️ Galerie města Trutnova pořádá výstavy moderního umění.

➡️ Tkalcovské muzeum v Domě pod jasanem v Trutnově-Voletinách seznamuje s tradicí textilní výroby.

➡️ Úžasný je celý lesopark protkaný cestami, hřišti, cvičebními prvky a odpočinkovými altány.


❓ Kde se dozvím víc?

➡️ Informační stánek v místě konání festivalu.

➡️ Turistické informační centrum Trutnov, Krakonošovo nám. 72, tel. +420 499 818 245, e-mail: info@ictrutnov.cz


http://www.ictrutnov.cz